Ako si vybrať záložný zdroj elektriny pre domácnosť

Rodinný dom, v ktorom je prakticky všetko - od svetiel až po tepelné čerpadlo - napájané elektrinou, musí mať záložný zdroj energie. Najmä v oblastiach, kde počas nepriaznivého počasia niekedy dochádza k niekoľkohodinovým výpadkom, nie je možné fungovať bez elektriny. Kým elektrikári poruchu odstránia, potraviny budú v lete mimo mrazničky, nehovoriac o zime bez kúrenia.
Poďme sa teda pozrieť na to, aký náhradný zdroj energie si vybrať pre svoju domácnosť, čo hľadať a ako ho nakoniec pripojiť.

Záložné napájanie domu - prečo je dôležité?

benzinova_elektrocentrala

V žiadnej domácnosti, ktorá je závislá od elektrickej energie, by nemal chýbať záložný zdroj energie. Ak máte doma elektrický sporák, bojler ohrieva teplú vodu pomocou elektriny a rovnakým spôsobom vykurujete aj svoj dom, určite by ste nemali váhať s obstaraním záložného generátora.
Toto zariadenie sa však oplatí mať doma aj v prípade, že máte len spotrebiče zapojené do elektrickej siete a elektrinu používate len na osvetlenie. Dlhší výpadok počas letných mesiacov znehodnotí všetky potraviny uložené v chladničke a mrazničke, a ak pracujete na počítači z domu, budete to musieť dohnať, keď vypadne elektrina.
Pred kúpou preto musíte zvážiť, či budete záložný zdroj energie používať na dobíjanie počítača, udržiavanie chladničky v chode alebo na vykurovanie a ohrev vody - každý spotrebič alebo zariadenie môže mať iné požiadavky na napájanie.

Ako si vybrať generátor elektriny?

Typ motora záložného zdroja

Môžete si vybrať medzi benzínovým, naftovým alebo plynovým motorom. Pravdepodobne najvhodnejší na domáce použitie benzínové elektrocentrály, alebo záložné plynové elektrocentrály.
Elektrocentrála na benzín má nižšie obstarávacie a prevádzkové náklady. Jednofázová centrálna stanica s benzínovým motorom je vhodná pre všetky typy domácich spotrebičov a je vhodná na pokrytie príležitostných výpadkov. Plynové generátory sú o niečo tichšie a šetrnejšie k životnému prostrediu.

Čo bude náhradný zdroj energie napájať?

Ako sme už uviedli v predchádzajúcom odseku, výber konkrétnej elektrickej jednotky závisí od toho, čo bude jednotka primárne poháňať. Je to dôležité pre výber jednofázového alebo trojfázového zariadenia a tiež pre počet vybraných okruhov.
Jednofázová ústredňaje zvyčajne vhodná pre rodinný dom, pretože prevažná väčšina bežnej domácej elektroniky pracuje v tomto režime. Treba tiež spomenúť, že pri napájaní veľmi citlivej elektroniky, ako sú počítače alebo mobilné telefóny, odporúčame používať invertorové napájacie jednotky.

Tichý záložný zdroj pre domácnosť

inventorova_elektrocentrala

Ak je generátor umiestnený v dome alebo v jeho blízkosti, je samozrejme žiaduca tichá prevádzka. Hladina hluku zvyčajne dosahuje 66-110 dB, ale v prípade veľmi výkonných elektrocentrál určených na prácu na staveniskách môže byť ešte vyššia. Budú nás však zaujímať stroje, ktoré sa nachádzajú na spodnej hranici tohto rozsahu. Zvyčajne sú to centrálne jednotky benzínových motorovktoré sú tiež dobre odhlučnené. Medzi najtichšie patria invertorové elektrocentrály, ktoré sú o niečo drahšie ako napríklad rámové odstredivky.

Zariadenie UPS alebo generátor energie s automatickým štartom?

Lacnejšie generátory energie, ktoré musíte po poruche jednoducho "nakopnúť" ručne. Človek však nie je vždy doma, a preto sa mnohí majitelia domov rozhodujú medzi systémom UPS a automatickým štartom.
UPS (zdroj neprerušovaného napájania) je zariadenie, ktoré sa umiestňuje medzi zásuvku a zariadenie. Používa sa ako doplnok pre centrálne jednotky bez automatického štartu. Zariadenie rozpozná výpadok a zabezpečí okamžité spustenie záložného napájania.

Automatické spustenie - ústredne s touto funkciou majú v skutočnosti zabudované predchádzajúce zariadenie. Po výpadku prúdu sa automaticky spusti a a vy sa nemusíte starať o nič iné.

Umiestnenie a zapojenie domácej elektrocentrály

Pri stavbe alebo rekonštrukcii domu je najlepšie zvážiť náhradný zdroj a zabezpečiť preň dostatok miesta. Miestnosť musí byť dobre vetraná (vetranie a odvod spalín by mala zabezpečiť odborná firma) a mala by mať rozmery aspoň 3x3 metre - centrála samozrejme nie je taká veľká, preto ju môžeme umiestniť do technickej miestnosti. Zariadenie však nie je potrebné mať vo vnútri, môže stáťaj mimo domu, v takom prípade je vhodné chrániť ho pred poveternostnými vplyvmi aspoň malým prístreškom.

Elektroinštaláciu zvyčajne vykonáva odborná firma bez prítomnosti dodávateľa energie. Existujú však situácie, keď je potrebné pripojiť zariadenie na automatické spúšťanie za hlavný istič. Tá je samozrejme zapečatená, takže nám nezostáva nič iné, ako kontaktovať dodávateľa a nechať si poslať pracovníka, ktorý pomôže s odpečatením a následným zapečatením (ak si pečatidlo porušíte sami, hrozí vám pomerne vysoká pokuta!).