Elektrocentrála pre karavan - akú vybrať?

Elektrocentrála je výborným pomocníkom všade tam, kde nemáte prístup k elektrickej energii. Je preto vynikajúcim riešením pre karavan. Môže napájať bežné elektrické spotrebiče, svetlá alebo nabíjačku batérie vozidla. Bezhlučná pohonná jednotka potom zabezpečuje čo najtichšiu prevádzku. V tomto článku sa dozviete, ako si vybrať tichý generátor elektrickej energie a na čo si dať pri výbere pozor.

Výhody a nevýhody elektrocentrály v karavane

Nesporná výhoda elektrocentrály je, že nie je závislá od žiadneho vonkajšieho zdroja energie, iba od množstva paliva, ktoré si so sebou vezmete. To je tiež hlavný rozdiel medzi generátormi elektriny a solárnymi panelmi - tie potrebujú na výrobu elektriny slnečné lúče, a preto sú závislé od priaznivého počasia. S generátorom elektrickej energie to nebudete musieť riešiť, dodávka elektriny bude stála bez ohľadu na ročné obdobie. Okrem toho v porovnaní s inými riešeniami dodávajú oveľa vyšší prúd.

invertorova_elektrocentrala

Ďalšou veľkou výhodou elektrocentrálen je ich cenová dostupnosť. Ceny sa samozrejme líšia v závislosti od vašich požiadaviek na konkrétnu centrálu, ale je pravda, že generátory sú najlacnejším spôsobom výroby vlastnej elektriny.
Je tu však aj nevýhoda. Na napájanie centrálnej jednotky musíte mať so sebou aj palivo. Samozrejme, čím viac ho máte, tým lepšie, takže spolu s centrálou zaberajú veľa miesta.

Vašu pozornosť si vyžadujú aj generátory. Musíte ich obsluhovať a nemôžete ich nechať bežať bez dozoru, takže predstavujú určité obmedzenia. Okrem toho môžu byť aj dosť hlučné, preto je vhodné snažiť sa vybrať čo najtichší generátor energie.
Ďalším faktorom je, že elektrický generátor produkuje výfukové plyny - takže ho nemôžete používať všade.

Ako vybrať elektrocentrálu pre karavan alebo obytný automobil?

Výber správné elektrocentrály nie je až tak zložitý. Je dôležité sledovať 3 kľúčové faktory, na ktoré sa teraz pozrieme.

Výkon elektrocentrály

Ak si chcete vybrať generátor elektrickej energie s dostatočným výkonom, musíte si najprv ujasniť, koľko spotrebičov bude napájať a ako často a ako dlho bude pracovať.
Kľúčom k úspechu je vedieť, koľko energie tieto spotrebiče spotrebujú , keď sú zapnuté súčasne (aká je ich spotreba).
Ako vypočítať spotrebu elektrickej energie? Musíte zistiť príkon spotrebičov, ktoré plánujete používať. To je údaj o tom, koľko energie potrebujú tieto spotrebiče na dosiahnutie očakávaného výkonu. Potom musíte tieto čísla sčítať.
Keď spočítate príkony a dospejete k určitému číslu, stále ho musíte zvýšiť aspoň o 30 %. Elektráreň by totiž mala mať výkon aspoň o tretinu vyšší ako súčet výkonov používaných spotrebičov. Len tak bude schopný zvládnuť prevádzku všetkých spotrebičov súčasne.

Palivo

Najbežnejšími palivami používanými v generátoroch sú nafta, benzín a plyn.
Benzínové elektrocentrály sú v porovnaní s dieselovými menej výkonné, takže sú vhodnejšie na krátkodobé použitie. Dieselové elektrocentrály vydržia dlhšie a sú aj úspornejšie.
Plynové elektrocentrály sú poháňané CNG alebo LPG a ich výhoda je jasná - sú najekologickejšou možnosťou výberu. Najobľúbenejšie na kempovanie sú invertorové elektrocentrály, ktoré spĺňajú požiadavky na výkon a hluk vhodné pre karavany.

Hlučnosť elektrocentrály

obytne_auto

Použitie v karavane si vyžaduje tichý napájací zdroj. Bežne môžu generátory elektrickej energie produkovať hluk v rozsahu 60-100 dB.
Ako však spoznáte tichý napájací zdroj pre karavan? Určite bude vybavený protihlukovým krytom, ktorý zabezpečí čo najtichšiu prevádzku. Iba bezhlučná pohonná jednotka vám môže poskytnúť dostatočný komfort.

Ďalšie možnosti napájania karavanu

Elektrický generátor určite nie je jediným spôsobom, ako zásobovať karavan elektrickou energiou.
Obľúbené sú aj solárne panely, ktoré sa inštalujú na karavan a potom vyrábajú elektrinu zo slnečnej energie. Ich výhodou je určite šetrnosť k životnému prostrediu.
Ďalšou alternatívou sú palivové články, ktoré fungujú na princípe studeného spaľovania. Ide o elektrochemický proces, pri ktorom sa z paliva vyrába elektrická energia. Tieto články sú tiché a šetrné k životnému prostrediu.