Dieselové elektrocentrály - porovnanie a využitie

Centrálne stanice využívajúce na výrobu elektrickej energie spaľovanie nafty sú medzi nadšencami generátorov veľmi obľúbené. Dieselové elektrocentrály sú často prvou voľbou, keď ide o dodávku elektriny do miest, kde nie je k dispozícii elektrická sieť. Ich výhody, technické parametre a možnosti použitia budú predstavené v nasledujúcom článku.

Porovnanie dieselových a benzínových jednotiek

Hoci sú benzínové i dieselové centrály oba systémy spaľovacích motorov, obe elektrocentrály (naftové aj benzínové) majú svoje odlišnosti.Vo všeobecnosti sa preto líšia najmä tieto faktory:

  • spotreba paliva - dieselové agregáty sú v porovnaní s benzínovými úspornejšie
  • výroba energie - dieselové elektrárne pracujú oveľa efektívnejšie, a preto dokážu z rovnakého objemu paliva vyrobiť viac energie
  • studený štart - dieselové centrálne jednotky majú zvyčajne problémy so štartovaním pri nižších teplotách, ale možno im pomôcť sviečkou, benzínové jednotky štartujú rovnako bez ohľadu na počasie
  • celková životnosť - dieselové agregáty nevyžadujú náročnú údržbu a počas dlhšej prevádzky sa neprehrievajú (čo je zvyčajne problémom benzínových alternatív)

Parametre dieselových generátorov

diesel_elektrocentrala

Pri výbere vhodného dieselového generátora je vhodné pozrieť sa na špecifikácie, ktoré budú vyhovovať vášmu použitiu generátora. Preto je dobré vybrať si prístroje s dostatočným obsahom a výkonom motora. Od toho sa zvyčajne odvíja výkon samotnej elektrocentrály. Bežne sa uvádza v dvoch hodnotách - maximálnej a trvalej. Rozdiel medzi nimi je v trvaní, zatiaľ čo maximálny výkon sa udáva pri krátkodobom intenzívnom zaťažení, trvalý výkon poskytuje informácie o bežnej prevádzke generátora.

Dobré je venovať pozornosť aj výstupnému napätiu, ktoré je ďalej špecifikované počtom zásuviek, ktoré môže agregát poháňať, alebo ich jednotlivými hodnotami napätia. Aj v tomto prípade si vyberte počet pripojení, ktorý zodpovedá vašim požiadavkám na celú elektrocentrálu.

Ďalšie dôležité parametre sú objem nádrže alebo hladina hluku pohonnej jednotky, alebo jej celkové rozmery a hmotnosť.

Kde využijete dieselový generátor?

Veľká výhoda dieselových elektrocentrál je ich prakticky neobmedzená objemová kapacita. Je prakticky obmedzená len samotnou konštrukciou, takže veľkosť nádrže na naftu je v zásade priamo úmerná dĺžke prevádzky dieselového agregátu.

Samozrejme, z bezpečnostných dôvodov sa neodporúča skladovať veľké množstvo horľavého paliva pohromade, ale môžete nájsť obrovské mobilné dieselové elektrocentrály, ktoré sa dajú prepravovať pomocou ťažného zariadenia za autom. Takéto zariadenie potom môžete použiť na napájanie prakticky čohokoľvek. Častejšie sa však stretávame aj s menšími dieselovými agregátmi, ktoré sú však svojím výkonom pre domáce použitie dostatočné.