Prečo si vybrať invertorovú elektrocentrálu?

Ak sa obávate častých a nepravidelných výpadkov prúdu alebo jednoducho hľadáte prenosnú jednotku, ktorá vám poslúži ako zdroj dostatočného množstva elektrickej energie, invertorové centrály sú pre vás ideálne. Čo sú tieto zariadenia, ako fungujú a aké sú ich výhody a nevýhody?

Čo je to invertorová elektrocentrála?

Invertorová elektocentrála je typ generátora, ktorý na výrobu elektrickej energie využíva transformáciu striedavého prúdu na jednosmerný a jeho následnú transformáciu späť na striedavý. Tento typ generátora umožňuje dosiahnuť jedinečné vlastnosti samotného zariadenia, ktoré potom ovplyvňujú celkový výkon, hlučnosť alebo spotrebu energie celého zariadenia.

Podobne ako pri štandardných generátoroch a prúdových zariadeniach rozlišujeme medzi invertorovými generátormi rôzne modely, ktoré sa líšia svojimi špecifikáciami.

Hlavné parametre týchto generátorov sú:

  • maximálny výkon,
  • typ paliva,
  • objem palivovej nádrže,
  • hladina hluku,
  • maximálna spotreba paliva.

Na trhu môžeme nájsť rôzne varianty jednotlivých generátorov. Spravidla ide vo všetkých prípadoch o invertorové jednofázové generátory, ktoré sa líšia vyššie uvedenými parametrami a okrem toho aj celkovým vzhľadom a konštrukciou zariadenia.

Výhody invertorového generátora

invertorova_elektrocentrala

Hlavnou výhodou týchto generátorov je kvalita generovaného prúdu. Vďaka svojej technológii zabezpečuje zariadenie konštantnú intenzitu elektrického poľa bez výrazných odchýlok.

Mnohí používatelia uvítajú aj kompaktnosť celého zariadenia. V pevnom kovovom ráme sú samozrejme umiestnené veľmi výkonné elektrocentrály. Oveľa častejšie sa však stretávame s kufríkovými invertorovými generátormi, čo uvítajú všetci, ktorí plánujú zariadenie často prenášať. Ich rozmery nepresahujú veľkosť stredne veľkého kufra a ich hmotnosť sa často pohybuje v rozmedzí 15-20 kg.

Ako bonus môžete na displeji, ktorý sa nachádza na digitálnych invertorových generátoroch, ľahko zobraziť informácie o stave paliva alebo životnosti generátora.

Nevýhody invertorovej centrály

V porovnaní s bežnými veľkokapacitnými priemyselnými generátormi, systémy založené na invertoroch dosahujú vo všeobecnosti nižší výkon. Súvisí to s konštrukciou celého zariadenia, ktoré vďaka rozmerom skrine jednoducho nemôže dosiahnuť výkonové vlastnosti veľkých generátorov. Ak plánujete používať generátor na napájanie menších zariadení, náradia alebo malých prístrojov, alebo ak potrebujete malého elektrického pomocníka na chatu či záhradu, invertorový generátor je veľmi príjemným riešením, ktoré splní vaše očakávania vo všetkých ohľadoch.