Elektrocentrála ako záložný zdroj pre kotol

Asi každý sa už niekedy dostal do situácie, keď potreboval záložný zdroj energie vo svojej domácnosti alebo na záhrade. Ako možno zabezpečiť záložné generátory pre domáci kotol a aké sú úskalia pri ich výbere?

Prečo potrebujem pre svoj kotol záložný zdroj energie?

V prípade elektrického ohrevu vody v kotle alebo elektricky poháňaných kachlí je potrebný špecifický záložný zdroj energie, ktorý je vhodný z hľadiska konštrukcie a parametrov na napájanie týchto zariadení. Nemusíte sa teda obávať situácie, že by ste museli riešiť problém s nedostatkom alebo úplným odstavením zdroja tepla vo vašom dome alebo byte z dôvodu aj dlhodobého výpadku elektrickej energie.

Typy jednotlivých generátorov pre kotly

Záložné zdroje sa vo všeobecnosti klasifikujú na základe ich primárneho použitia. Môžeme tak nájsť zdroje pre krátkodobé výpadky alebo len malé výkyvy elektrického prúdu a na druhej strane systémy určené pre dlhodobé výpadky elektrického prúdu. Kratšie výpadky elektrickej energie môžu byť pokryté batériovou stanicou. Dlhšie výpadky elektrickej energie musia byť pokryté generátormi energiektorý funguje, pokiaľ máte dostatok benzínu alebo nafty.

U benzínových a dieselových elektrocentrálen je potrebné zohľadniť ich hluk a emisie výfukových plynov. Najčastejšie sa umiestňujú do pivnice alebo garáže, kde je možné zabezpečiť dobré vetranie.

V prípade záložných zdrojov ku kotlom ide o druhý uvedený typ, ktorý sa označuje aj ako elektrocentrála pre obehové čerpadlá. Rovnaké pravidlo platí aj pre záložné zdroje pre kachle na drevo, ktoré fungujú na podobnom princípe. Napriek ich primárnemu použitiu však môžeme nájsť určité rozdiely v jednotlivých náhradných zdrojoch pre kotly alebo kachle.

Záložné napájanie pre kachle na drevo

krbova_kamna

Záložné zdroje pre krbové kachle majú spravidla menšie rozmery a tiež výkon, ktorý však postačuje na napájanie menších kachlí. V prípade týchto generátorov môžeme spravidla použiť bežný zdroj UPS, ktorý by sme použili na ochranu domácich spotrebičov alebo iných elektrických zariadení.
V súvislosti s generátormi pre krbové kachle treba spomenúť aj termoelektrické generátory pre krbové kachle. Časť alebo dokonca celú svoju energetickú kapacitu dokážu získať z uvoľneného tepla. Môžu sa používať napríklad v kachliach na drevo alebo iné palivo, kde môžu vyrábať množstvo elektriny vhodné na kempovanie alebo na chalupu.

Záložný zdroj pre plynový kotol

Záložné zdroje energie pre kotly majú na rozdiel od generátorov pre kachle oveľa väčšie požiadavky na kapacitu. V tomto prípade už nestačí použiť jednoduchý domáci UPS, ale je potrebné siahnuť po špecializovanom zariadení určenom pre veľké plynové kotly a tepelné čerpadlá. Vzhľadom na ich vyšší výkon a zložitejšiu konštrukciu je potom potrebné vybrať ideálnu elektráreň, aby vo vašom prípade fungovala tak, ako má.

Na čo si treba dať pozor pri výbere záložného zdroja pre kotol

Zatiaľ čo v kategórii zdrojov pre krbové kachle prakticky nemôžete urobiť chybu výberom generátora s dostatočným výkonom, záložný zdroj pre kotol si vyžaduje sledovanie viacerých parametrov. Pri výbere preto venujte osobitnú pozornosť dobe chodu batérie, ktorá musí byť dostatočná na spotrebu plynového kotla počas požadovaného trvania výpadku. Vždy je potrebné mať na pamäti, že v celkovom výkone elektrárne je aj značná rezerva, aby v prípade preťaženia nedošlo k vážnemu poškodeniu záložného zdroja a samotného kotla. Dôležité sú aj optimálne podmienky v miestnosti, kde bude zdroj uskladnený (nízka vlhkosť a prašnosť alebo blízke zdroje tepla). V takom prípade sa odporúča zveriť samotnú inštaláciu do rúk odborníkov.