Prevádzka elektrocentrály - praktické pokyny na jeho obsluhu a údržbu

Elektrocentrály a ich motory vám budú spoľahlivo slúžiť, ak ich budete správne prevádzkovať a pravidelne udržiavať. Všetky odporúčania a pokyny pre prevádzku elektrárne sme zhrnuli v nasledujúcom článku.

elektrocentrala

Jednoduchý štartovací systém je základným vybavením kvalitnej elektrárne.

Ako funguje elektrocentrála?

Elektrocentrála je vybavená spaľovacím motorom, ktorý vyrába elektrický prúd. Tú generuje alternátor alebo dynamo.

Motor môže byť poháňaný rôznymi palivami. Najbežnejšie sú benzínové elektrocentrály, ktoré sú obľúbené medzi chalupármi alebo milovníkmi kempovania. Ďalším typom sú dieselové elektrocentrály, ktoré majú silnejší výkon a často sa používajú ako záložný zdroj energie alebo pri veľkých podujatiach. Stretnete sa aj s plynovými generátormi na LPG, ktoré majú podobné vlastnosti ako benzín, ale sú šetrnejšie k životnému prostrediu.

Viac informácií o rôznych typoch elektrární a ich výkone nájdete v článku Ako si vybrať elektrocentálu.

Keď si generátor elektrickej energie prinesiete domov, na chatu, do podniku alebo kamkoľvek inam, kde ho plánujete používať, pozorne si prečítajte priložené pokyny. Neuvážené používanie motora by ho mohlo poškodiť.

Spustenie elektrocentrály

Moderné elektrické generátory sú vybavené elektrickým štartérom. V tomto prípade je postup spustenia nasledovný:

  1. Skontrolujte hladinu motorového oleja. Ak nie je dostatočná, doplňte ju.
  2. Skontrolujte hladinu paliva a v prípade potreby ju doplňte.
  3. Otvorte palivový ventil.
  4. V prípade potreby vykonajte ďalšie práce na napájacej jednotke v závislosti od jej typu. Napríklad zatvorte prívod vzduchu.
  5. Otočte kľúčikom do štartovacej polohy a chvíľu ho podržte. Motor by mal naštartovať sám.
  6. Opäť otvorte prívod vzduchu.
  7. Počkajte ešte niekoľko minút, aby ste sa uistili, že všetko beží tak, ako má.
  8. Po 1-2 minútach môžete začať pripájať zariadenie.
  9. Prepnite bezpečnostný spínač do polohy ON.

Pozrite si nasledujúce video o tom, ako naštartovať benzínový generátor Könner & Söhnen:

 

 

Ak potrebujete ručne naštartovať ústredňu, postupujte rovnako ako pri elektrickom štarte, ale namiesto otočenia spínača do polohy štart stlačte tlačidlo ENGINE do polohy ON. A zatiahnite za rukoväť so štartovacou šnúrou. Urobte rýchly a prudký pohyb a natiahnite strunu na maximálnu dĺžku.

Môžete si pozrieť video s ručným spustením:

Vypnutie elektrocentrály

Keď skončíte s prácou:

  1. Vypnite spotrebiče,
  2. prepnite bezpečnostný spínač do polohy OFF,
  3. odpojte káble od napájacej jednotky,
  4. nechajte ovládací panel bežať 1-2 minúty,
  5. na ochladenie motora a otočte kľúčikom do polohy OFF.
  6. Nakoniec zatvorte palivový ventil.

Spotreba elektrocentrály

Pri kúpe elektrického generátora vás pravdepodobne zaujíma, koľko paliva spáli za hodinu. Spotreba energie elekrocentrály sa mení v závislosti od jej výkonu. Očakávanú spotrebu môžeme prepočítať na čísla, ale očakávame, že v praxi sa môže ešte líšiť v závislosti od zaťaženia.

Očakáva sa spotreba elektrárne: 

Výkon generátora 

Spotreba paliva za hodinu 

do 1kW

0,5 l

2-4kW

1-2 l 

5-6 kW

2-3,5 l 

 spotreba elektrocentraly

5 základných typov údržby elektrocentrály

Ako každý stroj, aj generátor potrebuje na úspešnú údržbu niekoľko krokov.

1. Skontrolujte hladinu oleja a vyberte kvalitný motorový olej

Je dôležité skontrolovať hladinu oleja pred každým štartom. Ideálne je, ak olej udržiavate na maximálnej úrovni. Ktorý olej pre pohonnú jednotku? Keď sa poobzeráte po ponuke, najlepšie oleje pre elektromotory sú s viskozitou 10W-30 alebo 10W-40.

Po 100 hodinách prevádzky alebo raz ročne je potrebné vymeniť motorový olej. Vypustite olej zo zahriateho motora. To uľahčuje vyprázdňovanie a zároveň sa do neho dostane najviac nečistôt.

2. Udržujte vzduchové filtre čisté

Raz za čas (v prašnom prostredí častejšie) skontrolujte čistotu vzduchových filtrov. Keď sa upchajú, vzduch nemôže prúdiť do karburátora, motor sa pravidelne neotáča a zle spaľuje.Preto vyberte filter, dôkladne ho preklopte a odstráňte všetky nečistoty. Penovú vložku možno pred vrátením umyť a postriekať olejom.

Po 100 hodinách používania alebo po jednom roku by ste mali vymeniť aj vzduchové filtre.

3. Nenechávajte generátor príliš dlho bez záťaže

Ak elektrocentrálu nepoužívate, je dobré ju raz za niekoľko týždňov alebo aspoň raz za mesiac spustiť a zapojiť niektoré spotrebiče. Tým sa motor udržiava v správnom tvare a zároveň sa zachováva magnetické pole, ktoré je potrebné na správnu prevádzku.

Ak sa ovládací panel dlhší čas nepoužíva, možno ho bude potrebné dobiť. Prebudenie elektrocentrály znamená, že na motor sa opäť privedie dostatočne veľké magnetické pole.

A ako nabíjať elektráreň? Elektráreň sa budí zvonku napätím 10-50 V. Ideálne je odniesť centrálnu jednotku do autorizovaného servisného strediska na posilnenie.

4. Pravidelný servis

Raz ročne odneste generátor do autorizovaného servisu. Tento rituál môžete skombinovať s výmenou oleja a filtra, aby ste centrálnej jednotke zabezpečili oveľa dlhšiu životnosť. Tak ako vaše auto potrebuje pravidelné prehliadky, aj motor elektrického generátora bude spoľahlivejší, ak bude pod dohľadom.

Mechanik vyčistí palivovú nádrž, karburátor a sitko. Nastavte otáčky motora a skontrolujte hadice. Okrem toho získate oficiálny elektrický audit zariadenia.

5. Keď sa nepoužíva, generátor zazimujte 

Ak počas zimy nepotrebujete elektrinu z generátora, zazimujte ho. Najdôležitejšie je, aby ste nezabudli na vypustenie všetkého paliva z nádrže. Ak by tam zostal celú zimu, mohol by sa karburátor utesniť a jeho čistenie by bolo potom náročné.

Ovládací panel skladujte na suchom mieste, aby ste zabránili jeho poškodeniu vlhkosťou.

Vyberte si generátor podľa pohonu z našej ponuky: benzín, diesel, alebo LPG.