Ako si vybrať elektrocentrálu?

Generátory elektrickej energie vám pomôžu zabezpečiť dodávku elektrickej energie na miestach, kde nie je možné pripojiť sa k elektrickej sieti, alebo potrebujete záložný zdroj v prípade výpadku. Aký druh elektrocentrály by ste si však mali vybrať na svoj účel?

KS10000E

Keďže generátor elektrickej energie môžete potrebovať na rôznych miestach, od chát a karavanov cez koncerty a staveniská až po nemocnice a dátové centrá, pripravili sme prehľad najlepších generátorov elektrickej energie pre každú situáciua parametre, na ktoré si treba dávať pozor pri ich výbere. 


Ktorá elektrocentrála je podľa parametrov najlepší?

Existuje niekoľko typov generátorov. Najčastejšie sa delia podľa typu paliva na:

  • Benzínové - Najrozšírenejšími a zároveň najlacnejšími generátormi energie sú tie, ktoré fungujú na benzín. Obľúbené sú najmä preto, že majú široké možnosti použitia. Sú malé, spoľahlivé a na trhu je ich veľa. Je vhodnejší na miesta, kde potrebujete elektrinu príležitostne a na krátky čas.
  • Elektrocentrály na LPG alebo plyn  - takmer rovnaké vlastnosti ako benzínový generátor. Je viacúčelový a vhodný do bežných, nenáročných podmienok. Jeho palivo je tiež ekologickejšie a lacnejšie.
  • Dieselové - Dieselový generátor je spoľahlivý a výkonný pomocník. Môžete si ho zaobstarať aj na miesta, kde potrebujete napájať viacero spotrebičov na dlhší čas. Jeho sile zodpovedá aj jeho veľkosť, hmotnosť a cena.
  • Olejové - Ak hľadáte priemyselný generátor, vašou voľbou bude olejový. Je to najvýkonnejšia jednotka a dokáže poskytnúť energiu aj pre náročné prevádzky. V domácom prostredí sa takmer nepoužíva.
  • Batériové - elektrický generátor bez spaľovacieho motora, t. j. poháňaný batériou, funguje ako veľká energetická banka. Výhodou je tichá prevádzka a možnosti cestovania. Nevýhodou je slabší výkon a potreba neustáleho dobíjania batérií. Ide o pomerne zriedkavý variant. 

Ďalšie špeciálne typy generátorov, s ktorými sa môžete stretnúť, sú:

  • Invertorové - tieto generátory sú veľmi kompaktné a tiché. Sú navrhnuté na jednoduchú prepravu a skôr na použitie na cestách. Je vhodný na kempovanie, chatu alebo loď.
  • Záložné - sú vhodné pre náročné prevádzky, kde by aj malý výpadok prúdu spôsobil veľké problémy, napríklad v nemocniciach. 

Ako určiť výkon elektrocentrály?

Dôležité je zistiť, aký výkonný napájací zdroj potrebujete. Preto je potrebné poznať niekoľko pojmov.

Jednofázový vs. trojfázový režim

Elektrocentrály môžu pracovať v týchto dvoch režimoch.  Jednofázový znamená, že generátor bude napájať spotrebiče dennej potreby na 230 V. Zásuvky pre jednofázový režim sú dvojkolíkové zásuvky, ktoré sa najčastejšie používajú v každej domácnosti.

Trojfázový režim je určený pre 400V priemyselné zásuvky. Zásuvky v tomto režime majú 4 alebo 5 kolíkov. Výkonnejšie pohonné jednotky sú vybavené oboma režimami. 

steckers

Zásuvky 230 V majú dva kolíky. Zásuvky v trojfázovom režime pri 400 V majú 4-5 vývodov. Generátory zvládajú oba.

Ak si prečítate technologické parametre centrálnej jednotky, môžete posúdiť výkon podľa toho, že jednotky s výkonom do 2000W sú slabšie a zároveň najlacnejšie výkonové jednotky. Od 2000 W do 5000 W sú to výkonnejšie centrálne jednotky a nad 5000 W sú to veľmi výkonné a špeciálne výkonné jednotky. 

Elektrocentrála podľa typu spotrebiča

Výkon elektrocentrály závisí aj od spotrebičov, ktoré sú k nemu pripojené. Existujú rôzne typy spotrebičov a vždy je potrebné primerane zvýšiť požadovaný výkon centrálnej jednotky. Ich prehľad nájdete v nasledujúcej tabuľke:

Přehledně to najdete v následující tabulce:

Typ spotrebiča

Výkon elektrocentrály

Odporové (rýchlovarná kanvica, bežná žiarovka, elektrický ohrievač, hriankovač, sušič vlasov...) rovnaká ako spotreba energie spotrebiča
Indukcia (stroje s elektromotormi) o 30 % vyšší (ako je príkon spotrebiča)
Kapacitné (žiarivky, výbojky...) 1,5 - 2× vyšší (ako je príkon spotrebiča)
Domáce spotrebiče (počítač, rádio, žehlička...) 1,5 - 2× vyšší (ako je príkon spotrebiča) 
Stroje s akumulátorovými motormi (vysávače, vŕtačky, reťazové píly, uhlové brúsky...) 1,5 - 2× vyšší (ako je príkon spotrebiča)
Stroje s indukčnými motormi (kompresory, domáce vodárne, mrazničky, chladničky...) 3 - 5× vyšší (ako je príkon spotrebiča)  

Aké ťažké sú elektrocentrály?

Pri výbere online vás môže prekvapiť hmotnosť balíka, keď vám príde. Hmotnosť generátorov sa pohybuje v desiatkach kilogramov. Čím je výkonnejší, tým je ťažší. Priemerná hmotnosť generátorov je 20 až 100 kg. Výkonné dieselové stroje môžu vážiť približne 200 kg.

Osobitné vlastnosti elektrocentrály

Konkrétny typ si môžete vybrať aj podľa špecifických doplnkových funkcií, ktorými disponuje. Predstavme si ich: 

  • ATS - automatický prenosový spínač - pomocou tejto funkcie generátor monitoruje, či je v obehu sieťové napájanie. V prípade výpadku prúdu začne centrálna jednotka okamžite vyrábať energiu. V okamihu obnovenia napájania zo siete sa opäť vypne.
  • VTS - prepínač napätia - Elektrické generátory s touto funkciou majú prepínač medzi režimami 230 V a 400 V.
  • Predhrievanie - vďaka nemu nebude problém spustiť centrálnu jednotku ani v chladnejšom prostredí alebo v zime.
  • Ovládací panel - Lepšie modely elektrocentrál ponúkajú pokročilé ovládacie panely s displejom. Poskytujú vám väčšiu kontrolu nad zariadením
  • Diaľkové ovládanie - Ak potrebujete ovládať prevádzku ovládacieho panela na diaľku, diaľkové ovládanie je nevyhnutnosťou.
  • Modul GSM - vďaka nemu môžete ústredňu pripojiť k mobilnému telefónu a prijímať informácie o nej priamo na mieste.
  • Kolieska na ľahšiu prepravu  

Aký druh elektrocentrály pre chatu?

Domová generátor musí byť kompaktná, spoľahlivá, dostatočne výkonná pre potreby domu a ľahko udržiavateľná. Ak na chate nebývate celoročne, postačí vám centrálna jednotka so slabším výkonom pre bežné spotrebiče, ako sú žiarovky, ohrievače a televízory. Ak hľadáte generátor pre rodinný dom, zvýšte požiadavky na všetky uvedené parametre.

Z hľadiska paliva sú pre chatu najlepšie benzínové a elektrické generátory na plyn/LPG.

Výkon centrálnej jednotky určujte podľa potreby vašich spotrebičov. Väčšina chát je vybavená klasickou domácou elektronikou, preto je potrebné, aby výkon elektrického generátora bol aspoň 1,5 - 2-krát vyšší ako spotreba týchto spotrebičov.

Na chatu si vyberte zariadenie so zásuvkami 230 V. V tomto prípade sa nemusíte toľko pozerať na rozmery alebo hmotnosť. Budete potrebovať iba stacionárnu generátor, ktorú nainštalujete na stabilné miesto vo vašom dome. 

Recenzia elektrocentrály na chatu

Ako generátor pre chatu odporúčame benzínovú centrálu nemeckej značky Könner & Söhnen KS 70000E ATS. Pre rodinný dom je to dobrá voľba v pomere cena/výkon. Má vysoký výkon aj pri nižšej hmotnosti a je cenovo dostupnou voľbou.

Ďalšou možnosťou je LPG könner & Söhnen 7000E G, ktorý spája výhody benzínu aj plynu LPG. Je tak šetrný k životnému prostrediu, má o niečo nižší výkon ako naša prvá voľba, ale môžete ušetriť na palive. 

KS_10000E

Náš výber generátora energie pre chatu je Könner & Söhnen KS 70000E ATS

Výber elektrocentrály pre karavan

Pre karavan budeme hľadať najmenší generátor s bezpečnou a spoľahlivou prevádzkou, aby ste nezostali uprostred lesa bez elektriny.

Typ napájacieho agregátu pre obytné vozidlá do veľkej miery závisí od veľkosti karavanu a najmä od jeho vybavenia. Ak máte plne vybavený karavan s chladničkou, sporákom, vodným čerpadlom a ďalšou elektronikou, máte na centrálnu stanicu trochu náročnejšie požiadavky. Na druhej strane, ak cestujete skôr príležitostne v menšom aute, kde chcete hlavne nabíjať notebook a telefón, ohrievať čaj na sporáku a svietiť v noci, postačí vám kompaktná centrálna jednotka.

V karavane je tiež dôležité zabezpečiť, aby elektrocentrála nebola hlučná. Bude vám nablízku na každom kroku a bude vás rušiť v spánku.

Hľadajte tiež typ s najmenšou hmotnosťou a veľkosťou. Ťažká stredová konzola by mohla zvýšiť spotrebu paliva vozidla na nepríjemné hodnoty.

Odporúčame hľadať v kategórii invertorové elektrocentrály

karavan

Vytvorte si domov na kolesách s kvalitným prívodom elektriny. 

Preskúmanie elektrocentrály pre karavany

Naše dva najlepšie tipy na napájacie zdroje pre karavany sú könner & Söhnen Basic KSB 21l S invertorový agregát. Je veľmi kompaktný a ľahko sa prenáša. Má však spoľahlivý motor, vďaka ktorému zostanete v spojení.

Ako prídavné napájanie pre karavan by sme si vybrali Honda EU 22i, ktorá získava body všade tam, kde sa objaví test elektrickej pohonnej jednotky. 

Honda

Napájací agregát Honda je veľmi obľúbený pre karavany a kemping. 

Ako si vybrať elektrocentrálu na podujatia?

Ak hľadáte zdroj energie na festival, koncert alebo iné veľké podujatie, hľadajte výkonnú, spoľahlivú a mobilnú elektrocentrálu.

Ak počas hudobného predstavenia vypadne elektrina, návštevníkom to nielenže pokazí zážitok. Zároveň majte na pamäti, že výstavba staveniska musí byť dobre naplánovaná a všetko musí byť čo najrýchlejšie pripravené.

Môžeme odporučiť dieselové generátory, ktoré majú veľmi výkonné motory. Nielen kvôli ich hmotnosti by sme si vybrali generátor s kolesami. Príkladom generátora energie pre festivaly je Könner & Söhnen KS 14-1DEW ATSR. S výkonom 11 000 W bude spoľahlivým pracovným koňom pre väčšinu podujatí. 

Výber elektrocentrály ako záložného zdroja energie

Chápeme, že pri výbere generátora elektrickej energie ako záložného zdroja je potrebné myslieť najmä na jeho spoľahlivosť. Preto si vyberte výkonné stroje s automatickým spínačom ATS (Automatic Transfer Switch). Vďaka tomu sa generátor v prípade výpadku prúdu sama zapne a po obnovení dodávky elektriny do obvodu sa opäť vypne.

Záložná generátor môže byť pre vás Könner & Söhnen KS 11 2DE ATSR. Má silný výstupný výkon, je uložený v robustnom puzdre, ktoré ho chráni pred poškodením a znižuje hladinu hluku, a ponúka funkciu VTS. Musíte si k nemu objednať jednotku ATS, ale nie je problém ju pripojiť.

Veľmi bezpečná, stabilná a výkonná generátor je Könner & Söhnen KS 9100HDE ⅓ ATSR. Je vybavený spínačom, ktorý sa spustí v prípade výpadku prúdu. Môžete ho používať v režime 230 V aj 400 V. Jeho motor vydrží veľmi náročnú prevádzku. Sama sa predhrieva, takže ju bez problémov spustíte aj v zime. 

ATS

Spínač ATS nesmie chýbať v záložnom zdroji napájania.

Ak si stále nie ste istí, ako si vybrať generátor, neváhajte nás kontaktovať v našom chate.