Elektrické generátory na LPG - výhody a ich použitie

Elektrické generátory sú nevyhnutné pre rodinné domy, chaty alebo karavany. Môžu vyrábať elektrinu tam, kde nemáte prístup k elektrickej sieti. Môžete tak udržiavať v chode každodenné spotrebiče alebo rôzne náradie. Okrem známejších dieselových a benzínových elektrocentrál však existuje aj alternatíva - elektrocentrály na LPG, ktoré ako palivo využívajú propán-bután. Aké sú možnosti ich použitia a výhody či nevýhody v porovnaní s inými druhmi pohonu?

Možnosti využitia plynovej elektrárne

LPG-elektrocentrala

Plynová elektráreň je viacúčelové zariadenie, ktoré má široké spektrum využitia. Je vhodná na dlhodobú a nepretržitú dodávku elektrickej energie. Plynová elektráreň sa preto nemusí obmedzovať len na to, že je záložným zdrojom energie v prípade núdze, ale môže sa pohodlne používať v dlhodobej prevádzke.
Z týchto dôvodov môže elektráreň na LPG nájsť svoje využitie v domácnostiach, na chatách alebo v záhradách. Tým sa však jej možnosti zďaleka nekončia. Veľmi dobre môže poslúžiť aj na stavbách, kde dokáže poháňať napríklad miešačku alebo iné potrebné príslušenstvo, a to aj v prípadoch, keď stavba alebo areál ešte nie sú pripojené na elektrickú sieť. Možno ho použiť aj na rôzne opravárenské práce v teréne, kde je prístup k elektrickej energii sťažený.

Pri používaní generátora na propán-bután na chate by ste si však mali dať pozor na jednu vec - je vhodný len na dlhodobú a nepretržitú prevádzku v bežných klimatických podmienkach. Akonáhle klesne teplota a nastanú chladnejšie podmienky, palivo LPG sa začne horšie odparovať, čo zvyšuje spotrebu plynového generátora. Spolu so spotrebou sa prirodzene zvyšujú aj náklady na prevádzku generátora.
Okrem propán-butánu (LPG) však môžu byť niektoré plynové generátory poháňané aj stlačeným zemným plynom (CNG). Tieto zariadenia potom môžete pohodlne používať za každého počasia, pretože spotreba CNG sa s poklesom teploty nemení. Hneď ako teploty klesnú, stačí prejsť na toto palivo.

Elektráreň na benzín a plyn

Niektoré generátory na LPG môžu byť ešte univerzálnejšie. Tieto zariadenia potom ponúkajú 3 rôzne typy pohonu, ktoré môžete použiť podľa aktuálnych potrieb - CNG, LPG a benzín.

Prestavba elektrárne na plyn

Existujú 2 rôzne spôsoby, ako získať generátor LPG. Prvý je bezpečnejší - môžete si kúpiť úplne novú centrálnu stanicu na LPG. Alternatívnym spôsobom je prestavba. Každý spôsob má svoje výhody, avšak cestu prestavby volí aj veľké množstvo ľudí. Ide o to, aby ste svoju benzínovú elektrocentrálu prerobili na pohon LPG. Prečo to však ľudia robia? Odpoveď je jednoduchá - pretože to prináša nesporné výhody.

Výhody plynovej elektrárne

V porovnaní s dieselovými alebo benzínovými elektrárňami vám plynové môžu poskytnúť niekoľko výhod. Prvou z nich, ktorá bude zaujímať aj väčšinu záujemcov o kúpu plynovej elektrárne alebo prestavbu benzínovej, je zníženie prevádzkových nákladov.

Úspora financií
Pokiaľ ide o prestavbu elektromobilu na LPG, platí to isté ako v prípade automobilov prestavaných na LPG. Tento krok prináša veľké finančné úspory, pretože energia z plynu je niekoľkonásobne lacnejšia ako z benzínu. Dokonca aj prevádzka nového elektromobilu na plynový pohon, ktorý sa rozhodnete zaobstarať, bude oveľa lacnejšia ako prevádzka benzínového vozidla. Druhá veľká výhoda elektromobilu na plynový pohon je opäť spoločná pre elektromobily aj autá na plynový pohon.

Environmentálne vyšetrovanie
Plynové motory vypúšťajú do ovzdušia oveľa menej škodlivín ako benzínové motory. Nespornou výhodou plynovej elektrárne je aj to, že je šetrná k životnému prostrediu.

Dlhšia životnosť motora
Spaľovanie plynného paliva je tiež oveľa šetrnejšie k motoru elektrárne. To znamená, že elektrocentrály poháňané plynom by mali vydržať dlhšie ako benzínové. To isté platí aj v prípade prestavby na LPG - to môže predĺžiť životnosť motora vašej elektrocentrály.

Hladina hluku
V neposlednom rade sú plynové motory aj oveľa tichšie ako benzínové motory. To je pravdepodobne jedna vec, ak hľadáte elektrický generátor na stavbu. Ak však hľadáte zariadenie do domácnosti alebo na záhradu, oceníte nižšiu hlučnosť.

Výkonnosť plynovej elektrárne v porovnaní s inými pohonmi

Čo sa týka výkonu plynovej elektrárne, je veľmi podobný výkonu benzínovej elektrárne. Je tu malý rozdiel, ale nie je ohromujúci. Mal by byť približne 10 %.
Ak sa rozhodnete kúpiť plynovú a benzínovú elektráreň, buďte opatrní. Výkon bude závisieť od typu paliva, ktoré práve používate na jej pohon. Ak používate motor na LPG, výkon klesne približne o 10 %. Počítajte s tým vopred.
To isté platí aj v prípade, že benzínovú elektráreň prestaviate na LPG. 10 % rozdiel vo výkone nie je významný a pravdepodobne ho ani nezaregistrujete. Ale ak sa tak stane, je lepšie plánovať dopredu, ako byť potom prekvapený.