Ako si vybrať elektrický generátor na chatu?

Na chate sa generátor energie môže stať veľmi praktickým pomocníkom. Môže sa stať buď záložným zdrojom pri krátkodobých výpadkoch elektrickej energie, ktoré sú v lesoch a na vidieku častejšie, alebo jediným zdrojom elektriny na chate, ktorá nemá sieťové zásuvky. V každom prípade vám zabezpečí, že si budete môcť kedykoľvek a kdekoľvek užívať vymoženosti modernej doby. Akú elektráreň na chate si však vybrať?

Aké možnosti máte pri výbere generátora energie?

Elektrárne sa líšia viacerými parametrami. Hlavným rozdielom je však vždy typ pohonu - podľa neho delíme elektrické elektrárne na benzínové, naftové a plynové.

elektrocentrala-na-chatuNajlacnejšie generátory elektrickej energie benzínové. Preto sú aj najpoužívanejšie, ich možnosti využitia sú veľmi široké. Sú vhodnejšie na krátkodobú prevádzku. Môžu sa preto stať výborným záložným zdrojom pre vašu chatu v prípade výpadku elektrickej energie. Obstarávacia cena lacných benzínových elektrocentrál sa začína približne na 468 Eurech.

Plynové elektrické generátory majú veľmi podobný výkon ako benzínové. Keďže však fungujú na lacnejšie palivo, ich prevádzka je tiež lacnejšia. Sú tiež šetrnejšie k životnému prostrediu. Tí, ktorí chcú urobiť niečo pre čistotu lesa v okolí svojej chaty, si určite zaobstarajú tento typ generátora elektrickej energie. Cena lacných plynových elektrocentrál sa začína približne od 668 Eur.

Tento typ elektrárne je vhodný aj na dlhodobú výrobu energie. Plynová elektráreň nemusí byť na vašej chate záložným, ale hlavným zdrojom elektrickej energie.

Dieselové pohonné jednotky sú z tohto výberu najdrahšie, najväčšie a najťažšie. Preto sa odporúča používať ich na jednom mieste a neprenášať ich. Hodia sa skôr do stavebníctva alebo priemyslu ako na chalupu. Často sa používajú aj ako záložné zdroje energie pre celé domy.

Preto sú pre chatu najlepšie benzínové alebo plynové generátory. Pri výbere sa budete musieť definitívne rozhodnúť, ktorý pohon si vyberiete. Je dobré položiť si otázku, či hľadáte záložný alebo hlavný zdroj energie. Pre prvú možnosť bude postačovať benzínový generátor, pre druhú možnosť by ste sa mali rozhodnúť pre plynový generátor. Ten druhý bude na chate víťaziť nad benzínovým aj preto, že jeho prevádzka bude tichšia, čo oceníte v noci.

 

Zároveň musí byť elektráreň pre chatu dostatočne výkonná. Na to si treba dať pozor.

Ako vybrať elektrický generátor pre chatu s ohľadom na jeho výkon?

V tomto prípade je dôležité pred výberom generátora energie vedieť, aké spotrebiče bude potrebné po kúpe napájať a aká je ich spotreba energie.

To sa dá ľahko zistiť - každý spotrebič má svoj vlastný príkon. Ten udáva, koľko elektrickej energie spotrebič spotrebuje na dosiahnutie uvedeného výkonu. Je to jednoducho údaj o spotrebe elektrickej energie.

Vypočítajte príkon všetkých spotrebičov, ktoré bude musieť vaša nová elektráreň napájať. Výslednú hodnotu zvýšte o 30 %. Dôvodom je, že generátor elektrickej energie by mal mať o tretinu vyšší výkon, ako je súčet výkonov všetkých spotrebičov dohromady. Len tak ich môže bezpečne napájať všetky naraz.

Priemerný generátor energie s priemerným výkonom postačuje pre priemerne vybavenú chatu. Najvýkonnejšie centrálne jednotky budú vybavené aj trojfázovým režimom (majú zásuvky s viacerými kolíkmi). Tieto zariadenia však na chate určite nebudete potrebovať a bez problémov si vystačíte s jednofázovou elektrocentrálou (klasická zásuvka 230 V).

Mám si dať ešte na niečo pozor?

Určite. Okrem základných parametrov pohonu, hlučnosti a výkonu pohonnej jednotky je potrebné zvážiť aj vhodný typ regulácie výstupného napätia.

Ak chcete vybrať správny typ, musíte si opäť odpovedať na otázku, čo bude váš generátor energie poháňať. Ak budú medzi napájanými zariadeniami citlivejšie prístroje, ako sú počítače, notebooky alebo televízory, prípadne elektrické prietokové ohrievače, potom by ste mali určite zvoliť buď invertor, alebo elektrocentrálu s reguláciou napätia AVR.

Tieto zariadenia, ktoré dnes všetci používame, sú veľmi citlivé na akékoľvek výkyvy výsledného napätia. Preto keď sú pripojené k elektrickej sieti, napätie nesmie kolísať. A práve preto, aby sa týmto výkyvom predišlo, sú navrhnuté striedače a elektrárne AVR. Prevádzka aj tej najcitlivejšej elektroniky bude bezpečná.

Čo si z toho beriete?

Ak stále váhate, ktorý generátor energie si vybrať, tu je stručný záverečný prehľad.

Najlepší generátor elektrickej energie pre chatu je tichý, nie príliš veľký a vydrží dlho. Preto sa ako ideálny typ pohonu javí plynový.

Po výbere jednotky nezanedbajte ďalšie 2 kroky:

  • Vypočítajte požadovaný výkon elektrárne podľa príkonu všetkých napájaných spotrebičov
  • Vyberte vhodný typ regulácie výstupného napätia v závislosti od toho, ako citlivá je elektronika, ktorú bude vaša elektrocentrála napájať

A to je všetko. Ak si stále nie ste istí svojím výberom, neváhajte nás kontaktovať, radi vám poradíme.