Výhody benzínovej elektrocentrály

Benzínová elektrocentrála je nepochybne skvelým záložným zdrojom pre váš dom, chatu alebo napríklad ako priamy zdroj energie na záhrade. Benzínové generátory patria k najčastejšie používaným, a hoci majú svoje nevýhody, ich výhody prevažujú. Poďme sa teda v našom článku bližšie pozrieť na pozitíva benzínových generátorov.

Benzínová pohonná jednotka

Ako už názov zariadenia napovedá, typom paliva je samozrejme benzín. Výhodou je, že toto palivo je dostupné na každej čerpacej stanici a je možné ho doplniť kedykoľvek počas dňa a takmer kdekoľvek. Natural 95 je dobrou voľbou pre benzínovú centrálu.

Veľkosť benzínovej elektrocentrály

V porovnaní s dieselovými agregátmi benzínové agregáty zvyčajne menšie, takže sa dajú ľahko uskladniť v technickej miestnosti, záhradnom domčeku alebo malej chate. Vďaka svojej veľkosti sa benzínové elektrocentrály dajú aj ľahko premiestňovať z miesta na miesto, pretože menšie rozmery znamenajú aj menšiu hmotnosť.

Používanie benzínových elektrických pohonných jednotiek

Veľkým plusom je, že vďaka svojej konštrukcii, napätiu atď. možno tento typ elektrocentrály použiť na napájanie aj jemnejšej elektroniky, ako sú počítače alebo televízory. Zároveň však môže poháňať aj energeticky náročné spotrebiče, ako sú chladničky a mrazničky.

Benzínová elektráreň ako záložný zdroj

Určitou nevýhodou je, že ich použitie je skôr krátkodobé. Benzínová elektráreň sa môže používať aj ako záložný zdroj pre kotol, čističku odpadových vôd a podobné zariadenia, ktoré potrebujú elektrickú energiu počas výpadku prúdu.

Hlučnosť benzínovej jednotky

Som si istý, že každý z nás už niekedy prechádzal okolo staveniska a počul naozaj hlasný zvuk vychádzajúci z bežiaceho generátora. A tak sa možno pýtate, či je skutočne možné mať takéto hlučné zariadenie u vás doma bez toho, aby vás rušilo. Môžeme vás upokojiť, jednotky na stavbe sú výkonné dieselové jednotky - benzínová centrálna stanica pri dome je oveľa tichšia.

Ako odhlučniť elektrocentrálu?

Aj keď sú benzínové generátory tichšie ako iné, vydávajú určitý hluk, pretože motor beží. Našťastie môžete generátor čiastočne odhlučniť, aby ste ho mohli z času na čas spustiť v technickej miestnosti vášho domu. V prvom rade pod zariadenie umiestnite silentbloky alebo hrubú gumovú podložku, pretože značná časť zvuku sa prenáša kontaktom s podlahou. Pre samotnú centrálnu jednotku môžete vytvoriť akúsi drevenú skrinku z OSB dosiek - tá je vyrobená z dvoch vrstiev dosiek, medzi ktorými je vrstva peny. V každom prípade nesmieme zabudnúť na ventilátor, ktorý bude odvádzať výpary a teplo z boxu!