Ako hlučné sú generátory energie? A ako ich odhlučniť?

Každý spaľovací motor produkuje hluk a elektrický generátor nie je iný. S hlukom sa však dá pracovať. Môžete si vybrať tichý generátor elektrického prúdu alebo ho vybaviť protihlukovým krytom.

Hlučnosť napájacieho akumulátora nájdete v jeho technickom popise. Hladina hluku elektrického náradia je počet dB, ktoré môžete počuť vo vzdialenosti 7 m od zariadenia pri bežnej prevádzke. Tento údaj sa zvyčajne pohybuje v rozmedzí 60 až 100 dB.

Hladina hluku supertichého generátora energie môže byť nižšia ako 59 dB. Inak však kategória tichých generátorov elektrickej energie zahŕňa všetky generátory elektrickej energie s hladinou hluku medzi 60 a 80 dB.

Najtiššia elektrocentrála bude pravdepodobne vždy invertorová elektrocentrála. Často ide o kufríkové centrály, ktoré majú kompaktnú konštrukciu a sú prispôsobené pre karavany alebo kemping.

Ostatné kategórie elektrární sa zvyčajne riadia pravidlom, že čím vyšší výkon, tým vyšší hluk.

Hlučnosť benzínových generátorov sa pohybuje medzi 70 a 90 dB.
Dieselové elektrocentrály sú najvýkonnejšie a ich hladina hluku je o niečo vyššia ako u benzínových elektrocentrál (75 až 99 dB).

Na trhu však existujú výnimky. Elektrický dieselový generátor môže byť tichý, ak je vybavený protihlukovým krytom. Takýto model potom kombinuje príjemnú prevádzku s výkonom nafty.


Ako odhlučniť elektrocentrálu

Odhlučnenie pohonnej jednotky sa vykonáva pomocou kapotáže, ale vlastná výroba kapotáže/kapoty pre pohonnú jednotku môže byť nebezpečná. Nezabudnite, že pohonná jednotka sa musí chladiť vzduchom, a ak jej odopriete prívod vzduchu, mohla by sa ľahko prehriať. Kapotáž pre elektrocentrálu musí byť profesionálne vyrobená.

Ak už stroj vlastníte a neviete, ako odhlučniť svoju pohonnú jednotku, mnohé spoločnosti vyrábajú odhlučňovacie kryty pre pohonné jednotky. Spoločnosť vám vyrobí kryt na mieru a profesionálne tak, aby nijako neohrozil stroj ani vás. Ak sa chcete pustiť do výroby krytu sami, pred spustením pohonnej jednotky sa poraďte s odborníkom.


Ktoré generátory energie sú tiché?

Aby ste nemuseli prehľadávať desiatky rôznych elektrocentrál a porovnávať hlučnosť jednotlivých modelov, pripravili sme pre vás výber tých najtichších:


1. Tichá elektrocentrála Honda EU10i

Zaručená kvalita spolu so skvelým výkonom a dizajnom kufra - to je bezhlučný invertorový zdroj Honda EU 10i. Je vhodný ako tichý generátor energie pre karavany alebo iné cesty.

Vďaka puzdru je jeho hlučnosť výrazne znížená a práca s ním je oveľa príjemnejšia. Okrem toho sa vďaka svojej hmotnosti ľahko prenáša.

Hladina hluku tohto generátora energie je 83 - 87 dB.

Kryt kufra udržiava hladinu hluku v norme a je praktický aj pri cestovaní.


2. Takmer nepočuteľná Honda EU22i

Ďalšou skriňovou pohonnou jednotkou s nepriezvučnou kapotážou je Honda EU22I. Ide o väčší a výkonnejší model ako EU10i, ktorý je však zároveň veľmi tichý. Kryt sa postará o elimináciu vibrácií a hluku motora, takže si môžete pokojne užívať kempovanie alebo pobyt na chate.

Invertorové napájacie súpravy sú ideálne na outdoorové aktivity.


3. Pramac - tichá dieselová elektrocentrála 

Spoločnosti Pramac sa podarilo skĺbiť vysoký výkon a takmer žiadnu hlučnosť. Tento dieselový agregát PMD 5000S je vybavený odhlučnenou motorizáciou, vďaka ktorej sa susedia nebudú sťažovať na hluk.

Vďaka rukoväti a kolieskam ho môžete ľahko premiestňovať. Má palivovú nádrž, ktorá umožňuje nepretržitú prevádzku, a mnoho ďalších výhod.

Hladina hluku zariadenia Pramac je 69 dB.

Zvukotesná motorizácia znižuje hluk dieselového agregátu na 69 dB.