Ako pravidelne udržiavať elektrocentrálu

Elektrocentrála je pomerne jednoduchý stroj, ale pravidelná údržba je nevyhnutná. Pri výbere elektrocentrály sa preto uistite, že servisné stredisko špecializujúce sa na vybranú značku je v dosahu, že náhradné diely sú ľahko dostupné a že opravy sú vždy zverené odborníkom. Čo teda môžeme urobiť, aby stroj fungoval bez problémov čo najdlhšie?

Pri každom spustení

Nezáleží na tom, či ústredňu zapnete raz za týždeň alebo každý deň. Pred každým spustením je potrebné skontrolovať niekoľko základných vecí. Prvou je hladina oleja v motore. Tá by mala siahať po okraj plniaceho hrdla oleja alebo by mala byť súčasne so značkou maximálnej hladiny motorového oleja na nádobe.
Kontrolujeme aj stav vzduchových filtrov. Najmä ak je ústredňa prevádzkovaná vo veľmi znečistenom a prašnom prostredí, napríklad v budove, v takom prípade kontrolujeme filtre niekoľkokrát denne, aby sme zabránili ich upchatiu a poškodeniu motora.

Čistenie vzduchových filtrov

Čistenie zanesených filtrov je pomerne jednoduché. Najprv musíte vytiahnuť filtračnú kazetu. Potom sa vyklopí a vyfúkne. Súčasťou filtrov je aj odnímateľný penový návlek, ktorý je ideálne vyprať v teplej vode (pozor na horľavé prostriedky!), dobre vyžmýkať a nechať uschnúť. Ak zistíte, že manžeta alebo iná časť filtračnej vložky je akokoľvek poškodená alebo sa nedá vyčistiť, vymeňte ju.

Olej vývodového hriadeľa - kedy ho meniť?

Pravidelnou kontrolou oleja to nekončí. Tak ako v každom motore, aj v elektrocentrále je potrebné meniť olej. Pred výmenou oleja by ste mali nechať motor zahriať, chvíľu počkať a olej vymeniť skôr, ako úplne vychladne. Tým sa dosiahne jeho dokonalá tekutosť a odnesú sa s ním všetky nečistoty.
Vypustite kvapalinu pomocou vypúšťacej skrutky umiestnenej na dne nádoby. Nezabudnite pod ventil pridať uzatvárateľnú, nepotrebnú nádobu na použitý olej. Mali by sme mať pripravený aj nový olej pre centrálnu jednotku. Ak ho meníte prvýkrát, správny typ výrobku bude uvedený v servisnej knihe alebo v príručke.

Hahn power

 

 

Pravidelná výmena zapaľovacích sviečok a filtrov

Vymeňte sviečky a filtre po 100 hodinách prevádzky alebo každých 12 mesiacov (podľa toho, čo nastane skôr). V tomto intervale meníme vzduchové filtre, aj keď sme im venovali dostatočnú starostlivosť pred každým spustením hlavnej jednotky. Pri výmene vyčistíme aj celý priestor filtra.