Kufríkové elektrocentrály vám kryjú chrbát

HIG1000

Energia, a najmä elektrická energia, je alfou a omegou našej spoločnosti. Bez elektriny často nie sme schopní vykonávať ani tie najzákladnejšie činnosti, a preto nie je divu, že chceme mať zdroj energie po ruke takmer neustále, aj keď sme ďaleko od zásuvky, na ktorú sa bežne spoliehame. Našťastie však existujú alternatívne zdroje elektriny, ktoré nám v takýchto prípadoch môžu pomôcť prekonať tento problém. V mnohých prípadoch majú podobu kufríkového napájacieho akumulátora.

Elektrický generátor - spoľahlivý pomocník v núdzi

Generátor elektriny alebo elektrocentrála je zariadenie, ktoré je schopné vyrábať elektrinu na napájanie elektrických zariadení aj na miestach, kde nefunguje elektrická sieť alebo kde nie je iný zdroj elektriny.

Elektrické generátory pracujú na princípe dynama. Zvyčajne sú poháňané benzínovým spaľovacím motorom, hoci sa vyskytujú aj iné typy centrálnych jednotiek, napríklad plynové alebo solárne. Elektrické elektrárne možno rozdeliť do typov a skupín podľa viacerých rôznych parametrov. Jedným zo spoločných delení je delenie na rámové a skriňové elektrocentrály.

Kufríkové generátory energie sú - ako už názov napovedá - malé generátory energie, ktorých vnútro je ukryté pod vonkajším obalom a sú ľahko prenosné. Veľmi často sa označujú aj ako digitálne alebo invertorové elektrocentrály. V tomto prípade nejde o synonymum, ale o to, že kufríkové elektrocentrály sú väčšinou uvedeného typu.

Elektrická energia a invertorová technológia

Technológia meniča je založená na dvojitej transformácii generovaného prúdu: zo striedavého na jednosmerný a v ďalšom kroku opäť na striedavý. To umožňuje generátoru poskytovať veľmi kvalitný priebeh výstupného prúdu. Vďaka tomu sa takáto centrálna jednotka môže používať aj na napájanie citlivej elektroniky.

Mali by sme tiež spomenúť, že sú tiché a pomerne malé. Pomaly sa teda dostávame k tomu najdôležitejšiemu: kde sa tieto generátory energie dajú použiť.

Prenosné generátory energie a ich použitie

Takáto mobilná elektráreň má nespočetné množstvo rôznych využití. Vďaka jej malým rozmerom ju môžete ľahko zbaliť do auta a vziať so sebou na piknik, na festival, do kempu alebo dokonca na plavbu. Môžete ju použiť aj na prácu v záhrade a okolo domu. Pre mnohých majiteľov karavanov je to nevyhnutný doplnok ich domovov na kolesách, ktorý im zabezpečí, že na cestách nebudú odkázaní na kempy s dostupnými prípojkami.

Generátor prúdu je zvyčajne určený na napájanie bežných domácich spotrebičov, štandardného elektrického náradia a, ako už bolo spomenuté, elektroniky, ako sú počítače alebo televízory. Keďže na trhu je k dispozícii množstvo elektrocentrál, ktoré sa líšia výkonom, je dobré si ujasniť, akú elektrocentrálu si zaobstaráte, ak viete, aký druh spotrebiča chcete napájať.

Hahn power

 

 

Ktorú elektrocentrálu si vybrať?

Výkon generátora musí zodpovedať požiadavkám a konštrukcii zariadenia, ktoré má napájať. Samozrejme, nie je prekvapujúce, že aj ten najmenší generátor elektrickej energie postačí na napájanie počítača alebo podobnej drobnej spotrebnej elektroniky, ale aj v tomto prípade treba dbať na opatrnosť. Je určite príjemné vybrať si lacné generátory elektrickej energie, ale je dôležité venovať pozornosť aj kvalite spracovania, komponentom, životnosti atď. Pomôcť môžu recenzie, skúsenosti alebo rady odborného predajcu.

Ďalším všeobecným pravidlom je, že pri spotrebičoch tzv. odporového typu (od žiarovky cez sušič vlasov až po rýchlovarnú kanvicu) je možné považovať uvedený príkon za bernú mincu a podľa toho určiť potrebný výkon generátora energie.

V prípade zariadení s elektrickým motorom je však situácia odlišná. V ich prípade je potrebné zvoliť centrálnu jednotku s niekoľkonásobne vyšším výkonom, ako je príkon zariadenia uvedený na štítku. V skutočnosti si často vyžadujú výrazne vyšší príkon, ako je uvedený na štítku zariadenia.

Podobná situácia nastáva pri spotrebičoch s tzv. komutátorovými motormi, ako sú rôzne brúsky, vŕtačky atď. V ich prípade je potrebné zvoliť centrálnu jednotku s ideálne dvojnásobným výkonom, ako by vyplývalo zo štítku na spotrebiči.

Ešte väčšie prekrytie je potrebné pre mrazničky, kompresory a podobné zariadenia. V takýchto prípadoch je potrebný výkon často až desaťnásobne vyšší ako údaj na spotrebiči.

Elektrocentrála v malom puzdre

Z uvedeného je zrejmé, že kufríková elektrocentrála má široké využitie a môže byť užitočným pomocníkom na dovolenke, v práci aj pri každodenných činnostiach v domácnosti a na záhrade.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o miniatúrnu centrálu, ale to neznamená, že jej oprava nebude vyžadovať veľa práce. Elektrocentrály tohto typu sú tiché, ľahké, ľahko prenosné a široko použiteľné. Vyberte si také, ktoré najlepšie vyhovuje vašim potrebám a želaniam, a začnite!